tisdag 22 juli 2014

Det där med utsatthet...

Den finns i många former, tillfällen, den där utsattheten. Mobbning, kränkningar, förnedringar och härskartekniker. Vi har alla någon blivit utsatta, och någon gång utsatt någon annan, vare sig det var meningen eller ej. Jag har blivit utsatt för mobbning i mellanstadiet, men utsatte även andra för hemskheter utan att jag egentligen reflekterade över varför.

Och det behöver inte bara handla småbarn, det kan handla om vuxna också. På universitetet, på jobbet, på gymnasiet, på komvux, på fritiden och i massor utav olika sammanhang. När en blir utsatt känner en det så tydligt, så skarpt och vasst, trots att mobbaren kanske inte ens vet om vad hen håller på med.

Jag vill uppmana alla där ute att sluta trycka ner andra människor för att få dig själv att må bättre. Missunna dem inte sin lycka, utan bli glad åt deras skull. Precis som du inte ska acceptera att andra behandlar dig illa. Du är värd så mycket bättre. Så stå upp för dig själv och säg ifrån, du ska inte behöva ta någon annans skit. Säg det direkt till personen, eller prata först med någon i din närhet som kan hjälpa dig att få bilden över situationen tydligare och klarare.

Tänk på att det är allt som oftast inte du som inbillar dig, händer det gång, på gång, på gång är det mobbing och inget någon någonsin ska behöva utstå. Skämtar någon om dig, flera gånger, så blir det till sist uttjatat, så är det mobbing. Är någon rolig på din bekostnad, flera gånger om, utan att du tycker att det är speciellt roligt, då är det också mobbing.

Våga stå upp för dig själv, det är du värd!

Bilden är tagen HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar